KopenBeslist Adidas Schoenen Baby Superstar Lage Prijs be gYvf7mIb6y

Outdoorschoenen Lowa Dames Rood Braun Qc Gtx lowa Bora Bergschoenen qUpLVGMSz

Home  | Nieuws  | God buiten de deur gezet… Outdoorschoenen Lowa Dames Rood Braun Qc Gtx lowa Bora Bergschoenen qUpLVGMSz
Speedcourt 44 Wit Schoenen Adidas Indoor YHEDW2e9I

Het was een korte maar rake opmerking in het interview met Dr. Jacobine Gelderloos in Woord & Weg van juni 2019. Gelderloos promoveerde op het onderwerp Dorpskerken en is nu projectleider daarvan. In een verhaal over ‘haar’ Dorpskerkenbeweging binnen de PKN  verwoordde ze een gevoel dat vaak wat onbenoemd blijft bij kerksluitingen of de overdracht van kerken aan een bepaalde Stichting.  In dit geval betrof het zelfs de Stichting Oude Groninger Kerken, die toch een naam heeft hoog te houden.

Sporen van God

12Ebay Adidas Ultra Boost Adidas Adidas 12Ebay Ultra Boost Ultra Boost Ultra 12Ebay Adidas POX8k0nw

Gelderloos krijgt van interviewer Kees Posthumus de vraag : “Woont God nog in het dorp als de kerk haar deuren sluit?” Zij antwoordt: “Ja en nee. Ik was bij de overdracht van een kerk aan de Stichting Oude Groninger Kerken. Feitelijk veranderde weinig. De gemeente huurt nu op zondag het gebouw voor haar dienst. De toon was: we geven de kerk terug aan het dorp. Terwijl die gemeente zo haar best had gedaan om het dorp bij de kerk te betrekken. Benadrukt werd de cultuurhistorische waarde van het gebouw. Alsof de religieuze geschiedenis daar geen inherent deel van uitmaakt. Het voelde voor mij toch alsof God buiten de deur was gezet. Aan de andere kant: in individuele bewoners leven kerk en religiositeit door. De momenten waarop je dat als dorp samen beleeft, worden schaars. Maar ze verdwijnen niet helemaal, er blijven sporen van God.”

Hautaine toonOutdoorschoenen Lowa Dames Rood Braun Qc Gtx lowa Bora Bergschoenen qUpLVGMSz

In haar antwoord raakte mij in de eerste plaats de kritiek op de bij vlagen wat hautaine toon van sommige tegenwoordige liefhebbers van kerkgebouwen. Soms lijkt het er inderdaad op dat men in de liefde voor het ‘o-zo-leuke kerkje’ de gelovigen  – die er jarenlang met hart en ziel aan gewerkt hebben – simpel weg negeert of doodknuffelt. Vooral de liefhebbers die eerder nooit iets met ‘de kerk’ hadden lijken daar een handje van te hebben. In onze verlichte tijden nemen zij het roer over van die zielige gelovigen die er – nog!- zijn. God wordt buiten de deuren gezet, uit wat eens Zijn Huis was. Een beetje meer respect en begrip zou veel onnodig leed bij kerksluitingen voorkomen.

Respect

Respect lijkt me ook relevant bij de ontwikkeling van kerkenvisies zoals die nu her en der worden opgestart. Ergens las ik een spanning tussen de kerkelijke en museale functie van het kerkgebouw, en tegelijkertijd een appél om met name de toeristische functie te ontwikkelen. En, o ja, de eigenaar van het gebouw niet uit het oog te verliezen, ook die heeft belangen.

VoetbalstadiaOutdoorschoenen Lowa Dames Rood Braun Qc Gtx lowa Bora Bergschoenen qUpLVGMSz

Onlangs sprak ik iemand die mij vroeg of het een oplossing zou zijn als de burgerlijke overheid bepaalde kerkgebouwen zou aankopen, zoals wel met voetbalstadia wordt gedaan, van clubs die in moeilijkheden verkeren. Een revolutionaire gedachte, die mij wel op het spoor zette van een wezenlijk verschil in het huidige overheidsbeleid. Voetbalclubs mogen juist doorspelen, ten aanzien van kerkgebouwen lijkt de overheid juist eerder naar het kerkelijke eindsignaal te streven.

Eenzaamheid

Een tweede aspect uit het antwoord van Gelderloos dat mij trof, was de positie van de individuele gelovigen en de sporen van God die resteren. Ze stelt: “De momenten van het samen beleven als dorp worden schaars.” Het interview gaat daar niet verder op in. Spontaan legde ik een verband  naar een recente studie die ik las over ‘eenzaamheid’ (het laatste taboe in de samenleving aldus onze premier). Eenzaamheid werd daarin onder meer gekoppeld aan het wegvallen van rituelen, waar ik gemakshalve nu even de traditionele gang naar je eigen vertrouwde dorpskerk ook toe reken . Samen delen valt weg en men wordt overgelaten aan zichzelf. Transitiepastoraat zou je ook kunnen benaderen als inzet tegen eenzaamheid. Een groot en erkend maatschappelijk probleem waar ook de overheid zich sterke voor maakt. Liggen hier kansen voor nieuwe samenwerking?  Een boeiend argument dat ook tegen al te vlotte sluitingen van kerkgebouwen pleit. Voor mij een verrassende invalshoek die stof tot verder denken geeft.

Cor SchaapGoedkoop SaleBeslist nl Aanbod Si Ballerina's 0nwv8mN

Overig Nieuws

De Online Kopen Laarzen Vergelijken Shopalike En Voor Zomer nl TFcKl1J3

Een preek over kerkelijk vastgoed in drie punten

03 juni 2019
In bepaalde protestantse tradities bestaat een goede preek uit drie punten (in andere tradities en geloofsgemeenschappen heb je weer andere…
Dames Klein Gratis nl Teenslipper Hakje LeveringSpartoo qMVpzSUG
Nizza Adidas Shoes WhiteUs Hi Rf J3Tl1cKuF

Voorkom verlies ANBI-status

06 mei 2019
“Houd de datum 1 juli 2019 in de gaten,” zo waarschuwt Johan Slagter, hoofd van het KKA Regiokantoor in Mariënberg,…
KickersLa KickersLa Sandalen Jongens Redoute Jongens Jongens Sandalen Redoute Sandalen 67Yfgvyb

Digitale Kerkenkaart Nederland

03 mei 2019
Outdoorschoenen Lowa Dames Rood Braun Qc Gtx lowa Bora Bergschoenen qUpLVGMSz
Het is echt hedendaags monnikenwerk: de digitale kerkenkaart van Nederland. Een uitvloeisel van het onderzoek en het proefschrift dat Herman…
Outdoorschoenen Lowa Dames Rood Braun Qc Gtx lowa Bora Bergschoenen qUpLVGMSz

Copyright © 2019 De Silas Groep | Design website door: Allison | Realisatie website door: Webheld.nl

Er geldt copyright op deze foto